Sök på bloggen

lördag 15 januari 2011

Första försöket att leka med Alginat: Äppelkaviar




Sagt och gjort, nu ska det skapas Äppelkaviar!
På första bilden har jag grejorna som behövs.

Två sorters äpplen ska pressas och silas.
Kanel och balsamico ska vara till garnering/smaksättning

Alginat och natriumklorid för att göra själva rommen. Bakpulvret har jag för att sänka äppeljuicen's syra lite (höja PH't), annars fungerar alginatet inte så bra.


Nu är äpplena pressade














Och efter skummning och silning blev detta kvar av 5 äpplen
:)











Granny smith äpplena reducerade till sirap, ska ha dem för att smaksätta rommen senare.


Har även mixat ned Alginat / bakpulver i den vänstra äppeljuicen






Nu är det dags att tillverka romkulorna, cool som faan. Det fungerar faktiskt. Efter detta bad med klorid så ska de sköljas i vatten (vänstra badet), smaksättas med äppelsirap, kanel och balsamico.








Och här är resultatet av alla vemödor:

Skulle jag servera detta så garnerar man med lite äppelsnö (skumma äppejuice med Lecitin och frys skummet) men nu var det ju bara träning.

Och JA, det blev jättegott!!! Men skumt, konsistensen och smaken stämmer som inte med varandra, en riktig specialare ala El Bulli

fredag 14 januari 2011

Min norrlands- / höstvariant: renfilé Oscar

Bilden visar orginalOscar

Färdigt på: 40 min 1 portion

Ingredienser
  • 150 g Renytterfilé
  • salt
  • vitpeppar
  • vetemjöl
  • smör
  • 3 st gula vaxbönor eller i värsta fall gul paprika
  • 3 st gröna bönor
  • 1 tomat
  • 3 st kräftstärtar
  • 3 skivor KarlJohansvamp eller skogschampinjon
  • färsk timjan

choronsås (tomatiserad bearnaisesås):
  • 1 st äggula
  • 200 g smör
  • 2 tsk tomatpuré
  • 2 tsk vatten
  • 1 kvist färsk dragon
  • 1 kvist bladpersilja

lite Machesallad

Tips
Servera med sellerimos. (Rotselleri/potatis/smör/grädde och lite persilja)

Tillredning

Putsa och skär filén i 3-4 cm skivor och banka ut tilll rund och fin platta. Salta och peppra köttet runt om och vänd i mjöl. Stek vackert brun i smör och olja, låt vila. Håll varmt. Skiva svampen vackert och stek i smör, droppa på tryffelolja. Choronsåsen: Smält smöret. Vispa ner tomatpurén i äggulorna i en annan kastrull. Tillsätt lite vatten och låt puttra på låg värme. Vispa hela tiden tills äggblandningen når en temperatur på 37 grader. Det ska bli luftigt. Kolla temperaturen på smöret, det ska också vara fingervarmt (37 grader). När båda koken har samma temperatur, vispa ner smöret i äggen i en tunn stråle. Salta och krydda såsen med dragon, citrus och persilja. Koka bönorna 5 minuter i lättsaltat vatten och en klick smör. Skålla, kyl och skala tomaten Kärna ur och tärna tomaten Lägg upp: Selleri qurnell vid sidan Såsspegel Gula bönor Kött Duscha ev. med sprayolja eller pensla med olja Gröna bönor Svamp Garnera med lite tomathack på såsen, timjan och machesallad