Sök på bloggen

lördag 13 augusti 2011

Västerbottnisk Ost & Lax-soppa med rostat bröd & delikatesssmör

Snart är det dags för Matfesten i Skellefteå (25-28/8) och här kommer en liten förhandsvisning på en av alla rätter jag kommer att laga i Krafttältet

Västerbottnisk Ost & Lax-soppa + rostad chiabata med delikatesssmör






Medel
25 minuter
4 - 6 portioner

  • 200g BananSharlottenlök (eller rödlök)
  • 2 klyftor vitlök
  • ½ liter Hönsbuljong
  • 1 msk hummerfond
  • 200g VB-ost
  • 1 paket Färskost Franska örter
  • 200g Laxfilé från Bottniafisk
  • Persilja
  • Timjan
  • Smör
  • ½ liter Mjölk (3%)
  • 2 dl Vispgrädde
  • 1 liten västerbottenost
  • Olivolja
  • 100g Bregott (eller motsvarande)
  • 1 Chiabatabröd
  • FlingSalt
  • Svartpeppar



Skala, hacka och bryn lök utan att det får färg, pressa ner 1 klyfta vitlök
Tillsätt buljong och koka upp, sjud i 10 minuter, mixa sedan slät
Riv osten, rör bregott mjukt och tillsätt ost efter smak (ca 1 dl), ställ kallt
Rör ner färskost och resten av vb-osten i soppan, tillsätt grädde, mjölk och fond, vispa soppan slät
Krydda upp soppan med finhackad timjan, salt och peppar
Skiva och stek brödet i samma panna som ovan
Tärna laxfilé i 1 cm kuber
Hetta upp soppan och lägg lax i botten på serveringstallriken, häll över varm soppa
Garnera soppan med hackad persilja, ringla över lite olja, servera med bröd och smöret

Inga kommentarer: