Sök på bloggen

tisdag 16 augusti 2011

Kallrökt älgcarpaccio med västerbottensmajonäs


4-6 personers förrätt





200gr kallrökt älgstek (från Svantes Vilt och bär)
1 äggula
1 msk fransk senap
1 msk citronsaft
100gr västerbottensost
1½ dl kallpressad rapsolja
salt & peppar
Fin plocksallad

Rör ihop senap, citronsaft och äggula
Vispa kraftigt medan du sakta tillsätter rapsoljan i en svag stråle tills du fått en fin majonäs.
Riv osten mycket fint och blanda ner i majonäsen (spara lite ost till garnering)
Smaka av med salt och nyriven svartpeppar
Skär köttet väldigt tunt med en vass kniv
Lägg sallad på ett fat och sprid ut köttet över salladen
Ringla majonäsen över allt
Hyvla lite ost i snygga flagor över anrättningen och dra ett drag med pepparkvanen

1 kommentar:

Unknown sa...

Jag komponerade denna enkla men utsökta förrätt i samarbete med "Svantes Vilt & Bär" i Maj 2011

Jag har på senare tid även smörat en skiva kavring eller filmjölkslimpa och haft i botten på anrättningen.

Första receptet hade jag inte citron i majonäsen utan använde centrifugerad saft från rabarber som ett Norrländskt alternativ.

-Åke