Sök på bloggen

onsdag 19 januari 2011

Teknikrecept: Filé (Sous Vide)

Teknikrecept: Filé (nästan SousVide hemma, i ugn)


Oxfilé, Lammfilé, Viltfilé, Grisfilé



steg1.
Putsa bort hinnor från filén
Täck en skärbräda med gladpack
Salta och peppra gladpacket (ev. lite hackade örter också)
Rulla filén så att kryddorna fastnar
Förslut gladpacket till en jämn rulle (korv)
Linda in i aluminiumfolie för att få stadga (inte för mycket för folien isolerar)
Låt köttet vila i kylen ½timme
Starta ugnen på 100grader
Grädda i 80graders ugn (sänk värmen när du stoppar in köttet) tills köttet har 60-65 graders innertemperatur (2-3 timmar)
Låt vila i kyl till servering

steg2.
Tag ut köttet ut folie och gladpack (spara skyn till sås)
Hetta upp olja i en stekpanna tills den är riktigt het
Bryn köttet snabbt runt om
Ta bort köttet från värmen
Tillsätt en liten klick smör
Låt vila 5-10 minuter under folie
Skär upp och servera med lämpliga tillbehör

3 kommentarer:

Anonym sa...

Detta var ju inte precis Sous Vide teknik, även om det funkar för tillagning av köttet!
Sen är ju många, även andra kockar lite känsliga för det här med bakterier hit och dit!
Men nu har man ju äntligen vetenskapligt och seriöst visat på att det inte är någon ko på isen även om fläskkött serveras lite rosa!
Det är ju faktiskt inte blod, utan köttsaft vi ser!
Men detta har ju varit känt i evigheter!
Så vad är problemet?

Unknown sa...

Helt rätt av dig, SousVide i sin rätta bemärkelse är det inte. Men resulatet vi får är inte så långt från densamma. Många är vi nog som drömmer nog om en MicroVac + Cirkulator i hemmaköket, men får nöja sig med GladPak och ugn.

SousVideShopSE sa...

Det finns ett enklare alternativ.

Du kan få allt i en maskin till ett rimligt pris nu. Och dessutom så dekorerar den också köksbordet!

www.SousVideShop.se - SousVide Supreme