Sök på bloggen

måndag 1 juni 2009

finskt surdegsbröd


Detta är en variant av ett bröd som finns att köpa i välsorterade butiker i Umeå. Framför allt finns det att köpa hos det bageri där receptet är "stulet" - nämligen Hagabröd. (Gör gärna ett besök hos ett av Sveriges bästa bagerier när det gäller ekologist surdegsbröd.) För er som inte vet; Hagabröd håller till i gamla Konsumbutiken ute på Backen - alldeles nära Backenskolan - mitt emot Axlagården.

Observera att receptet inte är exakt. Man måste pröva sig fram och framför allt måste man våga låta degen vara lös. Den är så kladdig att den nästan inte går att hantera. Den får dock inte vara FÖR lös...

Tänk på att grovt rågmjöl är lite... långsamt... Degen har en tendens att tjockna. Tillsätt rågmjöl - lite mindre än den mängd du tror är lämplig - och kör några varv i maskinen. Låt sedan degen stå och svälla i några minuter, och prova sedan igen. Annars finns risken att degen blir för hård.

Ge inte upp om det misslyckas första gången...

ILLMARINENS RÅGLIMPA

Dag 1:

1 liter vatten
c:a 0,6 kg grovt rågmjöl
en klick rågsurdeg

Blanda till en lös smet.
Täck med handduk och låt stå över natten i rumstemperatur.

Dag 2:

20 g (=1 msk) salt
300 g vetemjöl special
grovt rågmjöl
Tillsätt rågmjöl till det bildas en kladdig deg. Kör 10 - 15 minuter i maskin.

Låt vila i en timme.
Ta upp på välmjölat bord - mjöla med grovt rågmjöl.

Dela i två delar.
Rundriv - forma till jämna bollar.

Rulla bollarna i stora cirklar så att de blir till koner.
Mycket rågmjöl på bord och händer.

Lyft över till smord plåt.

Låt jäsa till konerna sjunkit ihop och topparna försvunnit.

Spraya med vatten.
Sätt in i het ugn - 250˚ och grädda i c:a 15 min.
Sänk värmen till 200˚ och grädda i ytterligare c:a 25 min.
Digitaltermometer - innertemp minst 96˚

Inga kommentarer: