Sök på bloggen

fredag 27 juni 2008

Den "helt sanna" historien om Banoffi Pie



Ian Downing, England:

Det är inte som om jag hade upptäckt dubbel-helixspiral eller kall fusion, men det har varit ett fenomen att denna enkla pudding har blivit världsberömd. Jag vill inte prata om det mycket i dessa dagar, ifall jag låter som en av de gamla rockstjärnor som alltid bara haft en träff och insisterar på att tala om för alla vid varje tillfälle. Men om jag får frågan brukar säga detta, som jag råkar tro är sant: Ingen uppfinner maträtter - de utvecklas.

Detta är hur det gick till:
I slutet av 1960-talet fanns ett frö till en livsmedelsrevolution i omlopp. Utrikes resor och Elizabeth David fick den brittiska allmänheten att förstå att det fanns mer än kokt nötkött och plommonpuré att äta. Jag hade avslutat en tvåårig cateringkurs i Swindon college, hyfsat kompetent och hade fått ett jobb på en liten restaurang i Berkshire som assisterande kock. Egentligen fanns det bara två kockar så jag var också första kock, andre kock och handräckare.

Russell ver den som gjorde alla viktiga saker som huvudrätt, patéer och konditorier - Jag gjorde resten. Russell hade sina hemliga recept varav ett var en efterrätt han hade förts tillbaka från Amerika kallade han ”Blum’s Coffee Toffee Pie”. Men det var ingen hemlighet att det sällan fungerade att göra denna kaka. Kolan gjordes av kokande socker, smör och grädde för att skapa en smidig, tjock knäck som hälls i en bakelseform, toppad med vispgrädde smaksatt med kaffe. Ibland tjocknade det inte alls, andra gånger det torkade till betong. När Russell kastade sina pajer fick jag om inte annat, lära mig konsten att spotta svordomar.

Jag flyttade till ett köksmästarjobb på en liten restaurang strax utanför Sussex. Jag tog alla Russell hemliga recept med mig men glömde BCT pie som den kallades i köket. Skit förkortning (BC står för något helt annat). När jag säger köksmästare menar jag egentligen att jag var den enda kocken - så nu kunde jag göra allt viktigt tillsammans med andras slavgöra. Det var tidigt sjuttiotal och matrevolutionen var i full gång. Det fanns mer i livet än RäkCocktail och Steak Garni. Jag uppmuntrades att ta initiativ, så Ratatouille, TaraMasalata och Moussaka visades på mina menyer. Då under ett samtal med min syster berättade hon för mig om kokande burkar av kondenserad mjölk vilket gav en mjuk kola. En idé tog form i mitt huvud - jag skulle återuppliva BCT pie.

Ägaren till denna restaurang, herr Nigel Mackenzie, var aldrig sen att hoppa på mina ideer. Orden “säkert kan vi göra detta ännu bättre” fortfarande ringer fortfarande i mina öron. Han beslutade att det krävs något annat, en ny dimension, lite av en nypa här och där. Vi prövade några olika varianter, vissa var OK, vissa var direkt motbjudande, men jag måste säga att den dagen vi gjorde det med ett lager av bananer vi visste att vi hade en MegaHIT i våra händer.

Nu kan det naturligtvis inte kallas BCT längre och Nigel kom på ordet “Banoffi”. Vi tyckte det var oerhört dumt men det var på den tiden då “Lucy Moxon’s Lemon Posset” och “Tipsy Pudding” var vanligt menynpråk. Utan namnet skulle vi inte ha kunnat spåra den ökande populariteten för detta hopkok. Det började med återkoppling från kunder som ringde för att boka bord och samtidigt kontrollera att den fortfarande var på menyn. Inom ett par år började jag se den på en massa menyer på andra restauranger, (kockar kollar alltid in andras menyer oavsett var de är - du kan läsa mycket mer än bara mat från en meny). Vi fick höra att folk som kom tillbaka från utlandet rapporterade att de sett Banoffi på menyer både i Australien och Amerika och det fanns även historier om att den även serverats på Downing Street #10 och Buckingham Palace.

Det var länge sedan och nu har varje stormarknad en egen version och det finns Banoffi glass, kex, choklad och diverse andra rätter - och nej, vi har aldrig gjort ett öre från detta. Även om en av oss hade varit slug nog att varumärket namn, och förutom varje företag som vill använda idén hade bara fundera ut ett annat namn. Du kan inte få royalty från ett påhittat recept, men jag kan inte se att det egentligen skulle vara något mer ogenomförbara eller mer komplicerat än i musikbranschen. Men det är inte poängen, jag skiter i det, OK! IOFS. Det skulle vara trevligt att få ett öre för varje Banoffi som görs i hela världen. Jag bryr mig inte att jag inte kommer att bli ihågkommen Jag gillar bara det faktum att för många år framåt kommer någon någonstans att göra en Banoffi pie. Men! Jag har inte uppfunnit det - det utvecklats.

Nigel Mackenzie skaffade småningom en blå skylt på utsidan av restaurangen som säger att Banoffi-kakan uppfanns där, och då någon frågar berättar han en ny historia varje gång om hur det kom till, förmodligen endast av tristessen att behöva upprepa sig. Min favorit är den om hur en burk kondenserad mjölk av misstag föll ned i en buljonggryta en dag – välsigne detta misstag.

-Ian Downing

Vecka 0824 - Suan La Tang (Pekingsoppa)

Detta är en ganska omständig soppa att göra om allt ska bli rätt, men det är förföriskt god om man gillar kryddstark och aromatisk soppa.




18 ägg
2 kg vitt kött, tex. kyckling
1 kg Haricuvert
1 kg morot
50 g blötlagda skogsöron (torkade svampar)
1 burk blötlagda finstrimlade bambuskott
2 krus färsk koriander
1 dl chiliolja
200 g potatismjöl
2 dl sojasås
2 dl risvinäger
25 korn Vitpeppar/Cheshuanpeppar
1 dl sesamolja
4 st purjolök, strimlad
8 liter buljong
15 g Glutamat (MSG), Kan givetvis uteslutas (Thai fisksås är ett bra alternativ)
Socker efter smak
Matolja

Strimla bambuskott.
Koka kycklingen i saltat vatten (skumma väl) med några lökar och lite morot
Blötlägg torkade ingredienser i kokande vatten.
Krossa pepparkornen.
Hetta upp lite matolja i grytan.
Tillsätt pepparkornen, låt dem fräsa en stund och tag sedan upp dem.
Tillsätt purjo, buljong, pepparkornen, svampen (strimlad), bönorna, ev. MSG och soja.
Rör om och ringla försiktigt i de uppvispade äggen.
Tillsätt chiliolja, sesamolja och koriander.
Smaka av med vinäger, socker, salt & vitpeppar. Soppan skall smaka starkt och syrligt.
Red ev. soppan med maizena

Vecka 0823 - fisk och skaldjurssoppa

MMmmm…
Fisksoppa är en av superfavoriterna, faktiskt den soppa som startade min passion för soppor om jag minns rätt.
Allting började i frysdisken på Konsum för en 20-30 år sedan.
Jag strövade intet ont anande runt i butiken och: Där var den! En förpackning fryst fisksoppa från Frionor låg och glittrade utmanande mot mig. Sagt och gjort, frestelsen blev för stor och den följde med mig hem. I förpackningen låg en oansenlig påse fryst sås, lite räkor + ett fiskblock, såg inte speciellt aptitligt ut men…
…efter tillredning enl. instruktion så spred sig en fantastisk doft av Grädde/Curry/dill/torsk & räkor i köket. Sen var jag fast i soppaträsket. Smaken var det närmaste extas man kan komma utan en varm quinna


Recept:

2 kg scampi-räkor
3 kg file av torsk/sej eller motsv.
1 kg tonfisk i olja
4 kg frysta ärtor/morötter
1 kg gul lök
1 vitlök
8 liter standardmjölk
½ liter hummerfond
½ liter grönsaksfond
3 dl tomatpuré
2 påsar potatismos
2 liter vispgrädde
1 knippe bladpersilja
½ dl madrassCurry, ½ dl Chillipulver, ½ dl Paprikapulver
½ dl Timjan

Bryn kryddorna i 1/4 liter rapsolja. (ett par paket saffran gör inte heller ont i detta läget)
Tillsätt våta ingredienser och koka upp
Späd till 15 liter med vatten
Smaka av med salt & peppar
Tillsätt grönsakerna
Koka fisk i saltat vatten, finfördela fisken, hälla fisk och spad i soppan
Vispa upp mos i lite kallt vatten och tillsätt i soppan, sänk nu värmen och rör noga annars bränner det fast i botten av pannan.
Koka tigerräkorna i micro med salt, de ska bara byta färg till vacket röda, då är det klart.

Servera soppan med lite tigerräkor i skålen (och ostmackor vid sidan förstås)

Vecka 0817 - Räksoppa m. Vitlök & Curry



Recept för 25 liter soppa:

3.5 kg frysta skalade räkor
4 kg Ärtor/Majs/paprika
2 kg potatis
5 st gula lökar
2 st bananer
10 vitlöksklyftor, hackade
4 l Grädde
2 tuber tomatpuré
5-7 l vatten
2,5 dl fiskfond
1,5 dl hönsbuljong
1 dl hummerfond
50 g curry
timjan, salt och peppar

Vecka 0816 - Mexican Bean & Meat Soup

Denna gång blir det Mexikanskt tema.
Jag hade för ett tag sedan köpt på mig en grotesk burk med TacoKrydda, råkade se den när jag rotade runt i kryddbacken och bestämde mig snabbt för TexMex



ca 20-25 liter.

2 kg Lök, hackas grovt
1 hel Vitlök, krossas
1 kg Paprika (röd & grön) strimlas
2½ kg mixade bönor
2 burkar SockerMajs, ca 2.5kg styck
2 dl Hönsbuljong / 10 liter vatten
4 kg Köttfärs
3 dl Tacokrydda
1 burk Krossad tomat, ca 2.5kg styck
500g Tomatpuré
CayennePeppar
Krus med färsk koriander
Olja för stekning

Blötlägg bönor kvällen före
Koka bönorna mjuka (i nytt vatten)
Stek lök & vitlök i olja
Bryn köttfärs och tillsätt tacokrydda + 2l vatten, puttra 30 min
Blanda lökmix & köttfärs
Tillsätt all Tomat, buljong & 8-10 liter vatten
Koka upp & koka 30 min
Mixa hälften av bönorna
Tillsätt nu alla ingr. till soppan
Smaka av med Cayenne, salt & peppar
Finhacka koriander och tillsätt på slutet

Vecka 0815 - Sparrissoppa med potatis och grädde



Denna gång blev det inte så mycket soppa, men rackarns så god.. ;)

4 knippen grön sparris, tärnad
3.5 kg vit sparris på burk
1 kg gula lökar, finhackade
3 kg tärnad potatis
15 l vatten
1 dl kycklingbuljongpasta
1 dl Vegeta-granulat
5 l vispgrädde
½ liter Fjällbrynt Original Messmör (glömde detta, men det blev bra ändå)
2-3 msk granulerad vitlök
Olja att bryna med

Bryn löken lätt i olja
Tillsätt konserverad sparris, vatten, pasta, messmör, vitlök, potatisen och grädde
Koka till potatis är klar (var försiktig, det kokar lätt över)
Mixa noga och smaka av med salt & vitpeppar
Lägg i den färska sparrisen och koka i 5 minuter
Mixa lätt

Servera med ost & knäckebröd

Vecka 0814 - Consommé de Chou & boulette (Kålsoppa)



En gammal klassiker, kålsoppa.
Tanken är nu att toppa upp den med fläsklägg (det blev frikadeller istället) & ostmacka vid sidan om.

Arbetsidé:

1 kg fläsklägg
4 kg färdiga köttbullar
1 dl fett
1 kg lök
1 kg morötter
20 l vatten
1 näve kryddpepparkorn
1 näve lagerblad
1 dl köttbuljongpasta
4 stora vitkålshuvuden
½ liter sirap / socker
(½dl torkad mejram, ½dl timjan)
Salt & Peppar

Bryn köttet i fett i en gryta.
Tillsätt den hackade löken i det nästan färdigbrynta köttet, fräs ett ögonblick.
Tillsätt finhackad morot.
Tillsätt kokhett vatten, pepparkornen och buljongpasta. Småkoka under lock ca 20 minuter.
Strimla kålen, rosta 1/4 del i ugn, tillsätt i soppan.
Koka under lock tills köttet och kålen är färdiga.
Tillsätt sirap och smaka av med salt och peppar under tillredningen.

Servera med 6 köttbullshalvor i varje skål. (+ husmans med ost)

Smarrigt värre

Vecka 0813 - Kycklingsoppa










Den här gången blev det en mustig och god Kycklingsoppa

Jag använde:

8 kg frysta kycklinglår
4 stora purjolökar
1,5 kg gul lök
3 kg morötter
2 kg squash
3 buntar selleri
3 kg färska tomater
1.5 kg passerad tomat
2.5 kg sötmajs
2 dl hönsbuljong pasta
1 dl Curry
2 msk chilliflakes
½ stor vitlök
1 dl franska örter
5 dl bladpersilja
½ liter matolja

Tillredning:

Fräs kyckling i olja
tillsätt puts från grönsaker
täck med vatten
koka buljong i ca 2.5 timme
skumma ofta tills helt klar.
Sila av buljong
Hacka och tillsätt grönsaker till buljong
Tillsätt övriga ingredienser (utom persiljan & tomaten)
finfördela kycklingkött och tillsätt även detta.
Smaka av med buljongpasta/salt.
Koka tills grönsaker har rätt konsistens.
Skumma av nästan allt fett och kassera detta.
Tillsätt persilja & tärnad tomat

Mums, det blir ca 30 liter soppa, serveras med husmans
Vill man dryga ut kan ris eller pasta tillsättas

Vecka 0811 - Tomatsoppa

Mina torsdagssoppor som jag gör till mina jobbarkompisar i Skellefteå
Det brukar bli en 40-80 soppor, beror på vilka råvaror jag fått tag i.

30 liter Tomatsoppa:














Denna vecka blev det en krämig tomatsoppa.


Ingredienser:
30 kokta ägg
4 kg tomater
1 kg gul lök
1 stor vitlök
2 knippen bladselleri
1 knippe persilja
1 stort paket skalade linser
2 dl Hönsbuljong-pasta
1 stor burk passerad tomat
1 stor burk Sötmajs
2 krukor basilika
Vitpeppar & salt
Yougurt

Tillredning:

Hacka och bryn lök & vitlök
Blanda ned tärningar av selleri, passerad tomat
Täck med vatten till ca 25 liter och tillsätt buljongpasta
Koka upp, sjud i en halv timme och tillsätt sedan linser
Sjud i en timme till och tillsätt sedan tomater, basilika & persilja
Mixa
Smaka av med Curry, salt & peppar
Servera med sötmajs, kokt ägg & yougurt

Flytt pågår


Egentligen har jag ju redan en blogg: blogg.dknives.com

Men eftersom den befinner sig hemma och i och med det har lite varierad tillgänglighet så har jag nu tagit beslutet: Nu är det dags att bloggen flyttar hemmifrån.

Så småningom kommer mina varmt ihopkokade recept och bilder att dyka upp på dessa sidor.

Hoppas vi ses igen
-Åke